Ninas Häst & Hund

Vi på www.ninashastohund.se får ofta frågor om vad vi rekommenderar för produkter och vad vi har för erfarenhet av problem/lösningar. För att dela med oss av våran kunskap och våra erfarenheter har vi startat denna blogg!

Eksem och tips inför sommaren!

Publicerad 2014-03-13 18:54:00 i Allmänt,



Det finns egentligen hur mycket som helst att skriva om eksem, insekter och olika tips och råd inför sommaren. Våra tips nedan baserar sig på våra egna erfarenheter och feedback från kunder!

PROB:s tjärschampo brukar fungera utmärkt på eksemhästar och är en produkt jag rekommenderar även till icke eksemhästar. Den är klådstillande samt doften av tjära döljer hästens naturliga doft.
Inled säsongen med att schamponera hästen och vid behov, schamponera bara man- och svansrot regelbundet (självklart kan man schamponera hela hästen men oftast är behovet störst i man/svansrot). Andra populära schampon är PROB:s Aloe Vera Schampo (utmärkt på ljusa hästar då den tar bort missfärgningar!). Sista åren har även K9:s schampon och balsam blivit otroligt populära. De finns dessutom i svart, fux, skimmelschampo osv.

Efter schamponering finns en hel del produkter att smörja och förebygga med.
Under senare har krämer från Tyska Leovet blivit väldigt populära. Bio Skin Oil och No Rub heter deras produkter. De flesta köper båda preparaten och använder Bio Skin Oil som smörjande (är som en kräm i konsistensen) och varvar detta med No Rub som är mer lättflytande. Dessutom är de prissänkta 2014! 239 kr (ord 285 kr) samt 139 kr (ord 159 kr).

PROB olja i man- och svansrot som är lättflytande och doftar tjära, är en annan produkt som är väldigt populär.

Till sår, insektsbett, skapet/tuttarna och utsatta områden kan vi varmt rekommendera Vegebom. Sår och irritationer läker fort och doften gör att den är insektsavvisande. Andra populära produkter är Superbra Hästsalva Grön, PROB:s salva, creme och supercreme och 4 ess tjärsalva.

Förra sommaren hade vi ston med kraftiga brunster och som hade kraftiga hudirritationer av urinet. Huden var illröd och flagnade. Vi tvättade av hästarna dagligen med såpavatten och smörjde med ett rikligt lager Vegebom. De var helt magiskt, helt återställda, efter ett par dagar!

Till sårrengöring (går även att använda för att tvätta hästen) kan vi varmt rekommendera Hälsingesåpa. Många märken av såpa man köper i affären är både utspätt med vatten, färgämnen, parfym och konserveringsmedel. Hälsingesåpan är en fet såpa, utan tillsatser, tillverkad som man gjorde såpa förr. Kan även användas till hemmet, smörja läder, såpa trägolv mm. Jag tvättar hästtäcken, vojlockar mm i såpa!

Det finns även en hel uppsjö av olika medel man kan spraya på för att hästen ska ha det mer trivsamt utomhus. En sådan produkt är PROB deo som döljer hästens naturliga doft.
Flugsprayer som är populära är Effols bromsblockerare som många tycker dessutom fungerar, förutom på insekter, utmärkt på broms.
Renons är även populär och sedan en tid tillbaka finns den som heter Renons Mygg & Fästing. Samma som Renons med betydligt mer koncentrerad. Deras kräm använder jag ofta i ansiktet på hästarna när jag rider ut, vilket jag tycker fungerar riktigt bra! Då slipper man spraya och riskera att de får det i ögonen!

Ultra Shield är ett långtidsverkande flugmedel och i vissa områden upplevs den vara "det enda som funkar". Dock tycker jag att man kan prova lite olika alternativ som är mindre giftiga, både för hästens och miljöns skull. En del som har eksemhästar och upplever att de mer korttisdverkande sprayerna inte fungerar, sprayar på Ultra Shield på eksemtäckena!
Rekommendation: tänk på att om du bokar in en massagebehandling med en hästmassör (eller blivande hästmassör som jag....), undvik att spraya på kemikalier på din häst ett par dagar! När vi masserar är vi närkontakt med hästens hud/päls längre tid och vill helst inte få i oss kemikalier genom vår egen hud!

Sist men inte minst, ta på täcke tidigt på eksemhästarna! Så fort insekterna vaknar till liv, ta på täcke och förebygg i god tid med preparat/flugspray. Har själv erfarenhet av häst som kliat sönder både man och svans över en natt när vädret växlade, blev varmt och den kom en knottinvasion. Det finns en uppsjö av täcken av olika märken prisklasser. Man bör ha åtminstonde två täcken så att man kan tvätta samt laga om det ena täcket skulle gå sönder.

Det finns forskning som pekar på att Linfröolja är bra för eksemhästar och att hästarna blir mindre besvärade. Man ska helst börja redan i januari, men bättre sent än aldrig!

Länkar:

Eksemtäcke Catago (observera priset som desstuom är inkl huva!!!)
http://www.ninashastohund.se/hast/sommar/eksem-och-flugtacken/eksemtacke-med-huva.html

Eksemtäcke Jacson http://www.ninashastohund.se/hast/tacken/eksem-och-flugtacken/eksemtacke.html

Sprayer
http://www.ninashastohund.se/hast/hastskotsel/flug-och-knott/

Salvor
http://www.ninashastohund.se/hast/hastskotsel/salvor/

Schampo & såpa
http://www.ninashastohund.se/hast/hastskotsel/schampo/

Cool flughuva med ögon
http://www.ninashastohund.se/hast/sommar/flughuvor/flughuva-med-ogon.html

Mycket populär flughuva med suverän passform
http://www.ninashastohund.se/hast/sommar/flughuvor/flughuva-shires.html
 

Biothane

Publicerad 2014-03-04 12:00:00 i Allmänt,

Sen en längre tid tillbaka säljer vi nästan uteslutande tyglar i materialet Biothane. Skulle uppskatta att ca 90-95% köper Biothane och övriga 5-10% supergrip eller läder! På tränssidan är det fortfarande läder som är överlägset, kanske för att valmöjligheterna är större samt att Micklem Multibridle blivit så populära. De som dock har mycket träningshästar och bara vill skölja av tränset använder biothaneträns som arbetsträns och har sedan något snyggt läderträns på kurser/tävling.

Vad är fördelarna?
Du behöver aldrig smörja Biothane. Skölj av med ljummet vatten och såpa.
De håller sig mjuka ner till -40 grader. Är det kallare än så rider i alla fall inte jag.... ;-)
Du får ett jättebra grepp i dessa tyglar. Många frågar mig om det inte blir hala när det regnar och jag har aldrig upplevt det. Tycker snarare att de blir mindre slibbiga än lädertyglar!
De är väldigt slitstarka. Utsidan är i lite mjukare gummi och innanför den har du en hårdare kärna som gör att du har en hållbar tygel. Här har vi valt att ta in de lite dyrare tyglarna då vi tycker att de som är något billigare inte håller alls samma kvalié. Så för dig som kund så blir det billigare i längden att lägga några tior extra och ha tyglar som håller längre!

Tyglarna finns, håll i er nu.....
I 240 cm och 270 cm (Cob och Full), med och utan karbinhakar, silver eller mässingspännen. 240 cm finns även med stoppar, samt knottriga. Dessutom finns nu en blingad variant som är superläcker!

Tränsen finns med huvudlag och nosgrimma, med eller utan bling, silver eller mässingspännen.

TIPS till er som rider långritter/uteritter kan vi rekommendera detta kombinerade träns/grimma i Biothane!
När du ridit och ska ta en paus, ta av bettet med hjälp av clipsen. När du ska rida iväg igen, sätt dit bettet igen.
Då slipper du ha grimma hängandes runt halsen på din häst eller dig själv!
 
 
 


Om

Min profilbild

Ninas Häst & Hund

På www.ninashastohund.se hittar du massor av roliga saker till hästen och hunden. De mesta i vårt sortiment har vi själva provat och det vi inte är nöjda med kommer helt enkelt inte in i vårt sortiment! Vi har massor av leverantörer, både stora och små. Välkomen att besöka vår webshop www.ninashastohund.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela