Ninas Häst & Hund

Vi på www.ninashastohund.se får ofta frågor om vad vi rekommenderar för produkter och vad vi har för erfarenhet av problem/lösningar. För att dela med oss av våran kunskap och våra erfarenheter har vi startat denna blogg!

Munvård och bett

Publicerad 2013-02-28 14:04:00 i

Det eviga dilemmat....munhälsa och framförallt, bett!
Ett mycket kärt ämne där många har väldigt mycket åsikter och erfarenheter om. Det jag skriver nedan är mina egna åsikter, erfarenheter och den återkoppling som jag fått av mina kunder samt veterinär!
 
Munhälsa och vikten av tandkontroll
Dock vill jag börja med att trycka på vikten av god munhälsa!
Jag tycker det är viktigt att man kollar hästarnas munhälsa och genomför eventuella åtgärder en gång per år (eller enl rekommendation av veterinär). Vi har en speciell veterinär till detta, med specialintresse för just munhälsa, Thorleifur Sigfusson, www.nokkvi.com. Inom hästarnas munhälsa finns lite av två läger: raspa eller inte raspa. Efter att ha satt mig in i detta är jag för att raspa OM det genomförs på rätt sätt, med verktyg anpassade för tandvård och av en person som vet vad han/hon gör. Nedan är bilden på en av mina hästar. Såren är ifrån vassa kanter på tänderna som legat och skavt mot kinderna och är inte bettrelaterat eller av en hård ryttarhand. Vi kollar munnarna ofta men dessa gick inte att se utan munstege. Denna häst var kollad av veterinär i munnen knappt 2 år tidigare utan anmärkning (jag var dock inte med och kan inte redogöra för hur det gick till). Hon blev åtgärdad genom att slipa bort vassa kanter och vila från bett 3 veckor. Idag får hon (och alla mina andra hästar), besök av Thorleifur en gång per år och är helt återställd, helt utan några spår av dessa skador och behöver endast små justeringar.
 
 
Bett
När Thorleifur var här första gången för några år sedan tog jag med massa bett ner till stallet så hade vi en liten bettutprovning då vi kunde lägga betten i munnen, kolla och jämföra mellan olika hästar och hästtyper.
 
Följande bett var de som vi tyckte låg väldigt bra i munnen och som är många av mina kunders favoritbett samt bett vi själva rider på.
 
EE-bettet
Typ: Finns i tränsbett med lösa ringar eller som islandsstång i storlek 10,5, 11,5 och 12,5 cm.
 
Funktion: Bettets utformning gör att det tryckfördelar väldigt jämnt i munnen.Har en bra ergonomisk passform i munnen. Stångbettet har korta skänklar och anses vara ett milt stångbett.
 
Vårt användningsområde/kundreferenser: Thorleifur (veterinären) köpte med sig stångbettet för att använda det på sina välutbildade hästar då han gillade utformning och passform.
Tränsbettet har fungerat jättebra på en av våra egna som gärna stresstuggar på andra bett. Denna återkoppling har vi även fått från flera av våra kunder. Stångbettet används på en av våra välutbildade hästar som älskar bettet.
 
 
 
EE-bett
 
 
KY-rotarybett
Typ: Finns i tränsbett, 2- eller 3- delat med fasta eller lösa ringar samt parerstänger. Finns även som Pelham, jaktkandar och pessoa (jaktkandar och pessoa, beställningsvaror)
 
Funktion: "Kulorna" på bettet gör att hästen gärna suger på bettet istället för tuggar på bettet. Bettet har total rörelsefrihet. Detta innebär att det kan snurra 360 grader oberoende av höger eller vänster sida. Fördelen med detta är att när du ger en eftergift på ena tyglen, blir detta väldigt tydligt då det bara är den sidan som rör sig.
Hästar med små munnar fungerar ofta bra på 2-delat av detta bett.
 
Vårt användningsområde/kundreferenser: Ett av våra vardagsbett som vi är jättenöjda med (vi har 3-delade med både fasta ringar och parerstänger). Thorleifur köpte detta bett med parerstänger till unghästarna då han blev positivt överraskad över passformen i munnen på flera hästar. Vårt mest sålda bett och vi får ofta mail/samtal/besök av kunder som berömmer bettet.
 
 
2-delat Ky rotary bett
 
 
3-delat Ky rotary bett
 
Bomberbett, Lockup och Happy Tounge
Typ: Handgjorda bett av sötjärn. Finns i en mängd utföranden.
 
Funktion: Järntypen gör att hästen gärna börjar suga på bettet. De flesta hästar uppfattar bettet som väldigt smakligt.
 
Happy Tounge är ett oledad bett med tungfrihet. Används av många som har oroliga munnar, där hästen grejar mycket med tungn och/eller gärna lägger bettet över tungar. Passar även många hästar med stor tunga och som upplever att vanliga bett blir för tighta i munnen.
 
Lockup bettet är ett 2-delat bett med en stoppfunktion. Jag vill inte marknadsföra detta bett som att det hindrar tryck i gommen. Återkommer till det längre ner. Bettet har en väldigt rundad utformning som gör att den ligger fint i munnen. För mig är detta ett mellanting mellan ledat och oledat bett. Om en häst grejar mycket med bettet kan ett rakt bett uppfattas som att det blir för mycket åt andra hållet och lite stumt. Hästen kan fortfarande röra tungan och forma bettet en aning.
 
Vårt användningsområde/kundreferenser: Happy Tounge bettet är ett trevlig bett att växla mellan om man vill ha något annat än ledat. Speciellt bra på hästar som har problem som jag beskrev ovan. Har själv inga hästar med dessa problem men fått mycket positiv återkoppling från kunder.
Lockup är vårt mest sålda Bomberbett. De som inte har specifika problem köper det för sin fina ergonomiska utformning och för att det är ett trevlig bett som passar många. Har flera kunder som återkopplat att hästar som de letat bett åt länge, där varken ledat eller oledat fungerar, älskar detta bett. Thorleifur provade Lockup bett förra året och han blev väldigt förtjust i utformningen och funktionen.
 
Happy Tounge
 
Lock up
 
Går 2-delade bett upp i gommen?
Många tar ett vanligt 2-delat och viker det på mitten för att illustrera hur det kan gå upp i gommen. För att ett bett som är i rätt storlek ska kunna gå upp i gommen på detta sätt krävs att bettringarna åkt igenom munnen. Jag har pratat med veterinärer om detta, bland annat Thorleifur som har sett otaliga hästmunnar. Vanligaste skadan är för stora 3-delade bett och han har aldrig sett en häst med skador i gommen av vanliga 2-delade bett. Det finns sedan speciella typer av 2-delat som kan orsaka skador men vanliga 2-delade bett tillhör inte denna kategori.

 
Lösa-, fasta ringar eller parerstänger?
Lösa vs fasta
Jag kan inte säga att jag är för eller emot olika typer av sidostycken på bett. En del föredrar lösa ringar framför fasta då de upplevera att fasta ringar blir för stumma. De tycker att eftergiften blir tydligare i lösa ringar. De som inte gillar lösa tycker att det är för "skramligt" med lösa ringar. Många hästar med lite tjockar kinder (typiskt islandshästar) har lätt för att bita sig själva. Därför är det många som upplever att det är bättre och lugnare att ha fasta ringar och att hästarna biter sig själva mer sällan med fasta ringar.
Parerstänger (även kallat full cheek)
Många gillar parerstänger av flera anledningar. På unghästar eller outbildade hästar blir det ett tydligt bett när man tex ska svänga då trycket fördelar sig på en större yta. På hästar under utbildning kan det bli en extra hjälp när man introducerar nya övningar. Jag personligen gillar att rida med tex Ky rotarybettet med parerstänger när jag rider utan nosgrimma. Om hästen tex skulle bli skrämd ute för något så är risken väldigt lite att bettet åker igenom om jag rider med parerstänger. Dock föredrar jag att rida utan parerstänger om jag rider med nosgrimma.
 
Tips på hur man mäter bettstorlek
Det finns speciella verktyg och husknep på hur man mäter bettstorlek. Börja med att mäta storleken på bettet. Viktigt att göra detta även om man vet "måttet" på bettet då det kan vara feltryckt, man kan komma ihåg fel samt att det kan diffa +- några millimeter från angiven storlek.
På bett med lösa ringar mäter man från insidan av hålet där ringen löper igenom. På bett med fasta ringar mäter man där sidostycket går i en "kraftig böj" uppåt. Lite svårare att få till exakt mått på fasta...
 
Stoppa sedan bettet i munnen på hästen, ståendes framför hästen (inga tyglar, träns osv).
Ta försiktigt i höger och vänster bettring växelvis. Åker bettet i sidled? På Bomberbetten finns en blå markering och mungipan får inte komma innanför det blå, då är bettet för stort. På andra bett är det ok att det åker några millimeter åt vardera håll men om man upplever det som att det åker för mycket, jämför med ett mindre bett!
 
I stall har folk ofta en uppsjö av bett i olika storlekar. Låna bett av varandra och lyssna på hästen! När ni provar bett, rid gärna utan nosgrimma så att ni får ett ärligt svar. Suger hästen på bettet? Tuggar den på bettet? Går den och gapar mer eller mindra på ett visst bett? Har den tendenser att lägga tungan över bettet? Känns den mer eller mindre stum med en viss typ av bett? Prova och lyssna!
 
Men om inget fungerar!?
Det finns en hel del bettlösa alternativ som man kan prova. Dessutom rekommenderar jag, att om man kollat munnen, att ta reda på om hästen kanske är stel, stram eller att den helt enkelt har ont i vissa övningar av en eller annan orsak. Att ta ut en massör eller equiterapeut är aldrig fel, oavsett om man har bettproblem eller ej!
 
Som alltid, bett, sadeluprovare, sadel, massör eller något annat ersätter aldrig en veterinär. Om du misstänker att dina problem beror på något som hästen besväras av, konsultera alltid din veterinär.
Observera också att alla hästar och alla människor inte passar på alla bett. Självklart finns det ett fåtal kunder på betten ovan som inte tyckt att de uppfyller de förväntningar man har på ett bett men de är otroligt få.
 
Dessa är bara en bråkdel av de bett som vi har och ni är alltid välkomna att rådfråga oss. Kan vi så hjälper vi er!

Nina

Mugg

Publicerad 2013-02-18 14:00:29 i Allmänt,

På hösten och våren får vi mycket frågor om mugg.

Vårat bästa tips:

1 Till all rengöring av sår använder jag kort och gott såpa. Vi har en fantastisk Hälsinge såpa som är hemkokt utan parfym, konserveringsmedel och färgämnen.
 
2 Om muggen har gått lite längre, späd ut lite PROB Olja med vatten och häll i karlederna. Gå annars till steg 3.

3 Torka upp försiktigt med en mjuk torkhandduk och smörj sedan med PROB Super creme som är en mjukgörande salva.
 
Många kunder har återkommit till oss och berättat att muggen har varit borta på en vecka!
 
Våra allmänna rekommendationer:
 
Lerfria hagar :-)
 
God boxhygien

Hästar med mycket hovskägg, låt bli att spola benen på dem. Om man tittar/känner närmast huden är hästen torr där och endast ytterdelen av hovskägget är blött/lerigt. Hovskägget skyddar karlederna på ett naturligt sätt! Låt hellre leran torka och borsta bort den.
Ha även i pälsglansgelé i hovskägget så är det extra lätt att hålla rent.
 
Om du klipper hovskägget, se till att hålla rent och torrt vid karleden.
 
Se över din utrustning så som boots, karledsskydd osv så att den är ren. Det kommer lätt in grus och sand som kan skava i karlederna. Smuts kommer lätt in i såret vilket gör att det kan bli infekterat.
 
En del rekommenderar matolja och feta oljor vilket jag inte har några bra erfarenheter av. För att tex ett sår ska läka behöver såret kunna andas. Med olja täpper man igen såret för mycket om min erfarenhet är att såren tar längre tid att läka.
 
Det finns en hel om just mugg allt från foderallergier till att ge tillskott så som Linfröolja, Microbalans mm för att få en bra tarmflora. Det finns även en uppsjö av olika produkter men PROB produkterna har vi fått mest bra feedback av!
 
Som alltid, vid minsta osäkerhet eller om du inte kommer till rätta med problemet, rådgör med veterinär!
 
Länkar:

Såpa
http://www.ninashastohund.se/hast/sarvard/rengoring/halsingesapa.html
 
Prob Olja
http://www.ninashastohund.se/prob/olja-prob.html
 
Prob Super Creme
http://www.ninashastohund.se/prob/super-cream-prob.html
 
Microbalans
http://www.ninashastohund.se/hast/fodertillskott/mikro-balans-nonlac.html
 
Linfröolja
http://www.ninashastohund.se/fodertillskott/linfroolja.html
 
Pälsglans
http://www.ninashastohund.se/hast/hastskotsel/palsvard/fiebing-detangler-shine-palsglans-i-geleform.html
http://www.ninashastohund.se/hast/hastskotsel/palsvard/palsvard-riders-magic-leovet.html
 
 
 
 
 

Avtagbara snösulor

Publicerad 2013-02-12 17:19:00 i Allmänt,

En del vill eller kan inte ha snösulor på sina hästar. Vi har tex en som har ganska spröda hovar och trampar lätt av sig skorna. Vi har sålt och själva använt Polarpads och vi är mycket nöjda. De funkar verkligen!

Ett paket innehåller två stycken. Vill man ha runtom köper man två paket.
Passar både små och stora hovar då man klipper till själv

Instruktion:
1 Lyft upp hästens hov och lägg Polarpad över skon. Om du tycker det är svårt, skruva av tåbroddarna och fäst den i tåbroddarna när du ritar av.
 
 
 
2 Rita ett streck längs med insidan av skon (ca 3 mm innanför skon)
 

 
 
3 Klipp efter linjen
 
 
 
4 Skriva fast i tåbrodden. Klart! (på bilden är Polarpaden något för långt från kanten. Den ska vara ca 3 mm från skons innerkant)
 
 
 
 
 Efter avslutad ridtur, skruva ur broddarna, ta bort Polarpaden och sätt dit broddarna igen.
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Ninas Häst & Hund

På www.ninashastohund.se hittar du massor av roliga saker till hästen och hunden. De mesta i vårt sortiment har vi själva provat och det vi inte är nöjda med kommer helt enkelt inte in i vårt sortiment! Vi har massor av leverantörer, både stora och små. Välkomen att besöka vår webshop www.ninashastohund.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela